Şiir yıllıklarını takip etmeye Mehmet H. Doğan’ın kitap-lık tarafından verilen yıllıklarıyla başladım. O nedenle YKY’nin Şiir Yıllıklarının benim için önemi farklıdır.
Mehmet H. Doğan sonrası şiir yıllıklarına bir yıl ara vermek zorunda kalan kitap-lık dergisi, Yüzyıldan Denemeler adlı bir deneme seçkisi verdikten sonra Bâki Asiltürk ile anlaştı ve 3 yıldır onun hazırladığı yıllıkları okurlarına hediye ediyor.
YKY Şiir Yıllığı 2009’u Şeref Bilsel ve Cenk Gündoğdu’nun hazırladığı Şiir Defteri-Şiir ve Hayat 2010’dan sonra okuma fırsatı bulduğum için Bâki Asiltürk’ün hazırladığı yıllık bende biraz hayal kırıklığı yarattı. Oysaki daha önceki yıllıklar da bu seçki bu seneki gibi hazırlanmıştı.
Yıllığın en önemli eksiği, şiir üzerine yeterince inceleme yazısına yer vermediği için sadece şiirlerle yetinmek zorunda kaldık. Soruşturmalar ve diğer şairlerin fikirlerine de yer verilmemişti. Bu nedenle tek bir bakış açısıyla 2009 yılının Türk şiirine eğilebildik.
Yıllığın en iyi tarfalarından biri ise sadece dergilerle yetinmemesi ve bazı şairler için kitaplara da başvurmasıydı. Bu durum Türk şiirinin son döneminden örnekler vermesi açısından önemliydi. Kemal Özer, Selma Ağabeyoğlu, Süha Tuğtepe ve Emirhan Oğuz’un şiirleri kitaplarından alınmıştı.
Yıllık hazırlamanın çok zahmetli bir iş olduğu aşikar. Şiire gönül veren her insan buna kolay kolay cesaret edemez. Her ay onlarca dergi takip edip, onlardan en iyi şiirleri seçmek, her çıkan şiir kitabını okuyup onlar üzerine değerlendirme yapmak ve Türk şiirine geniş bir yelpazede bakabilmeyi başarmak oldukça zor olmalı. Bu nedenle yıllık hazırlayan herkesi bu emeğinden dolayı tebrik etmek gerekir. Elbette her yıllıkta belli eksikler olacak, fakat o yıla ait ne kadar çok yıllığı bir araya getirip kütüphanemizde yer açarsak o kadar objektif bir açıdan Türk şiirinin durumunu görebiliriz.
- YKY Şiir Yıllığı 2009, Haz: Bâki Asiltürk, Antoloji, YKY
Tuna BAŞAR
0 yorum:
Yorum Gönder