728x90 AdSpace

SON YAZILAR
30 Aralık 2014 Salı

GECE LXXIX


22 Eylül 2014
Pazartesi

Bu yıl Türk sinemasının 100. yılı. Ben de bu vesileyle Türk sineması üzerine detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum. Fuat Uzkınay’ın Ayestefanos’ta Rus Abidesinin Yıkılışı adlı belgeseliyle başlayan Türk sinema tarihi bazı önemli dönüm noktalarından sonra belli bir seviyeye geldi. Uluslararası ilk ödülü kazanan Metin Erksan’ın Susuz Yaz’ı, Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in Yol’u, Erden Kıral’ın Hakkâri’de Bir Mevsim’i ve Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak’ı bu önemli yol ayrımlarında ilk dikkati çeken filmler. Son 10 yıl içinde birçok uluslararası ödül kazanan Türk filmlerinin sonuncuları ise yine Nuri Bilge Ceylan imzalı Kış Uykusu ve Kaan Müjdeci’nin Sivas filmleri. Türk sinemasının önemli filmlerini ve yönetmenlerini belirleyip yazı planımı buna göre şekillendireceğim. Tabii bu konuda bana yol gösterici en önemli kaynak da Atilla Dorsay’ın 100 Yılın 100 Türk Filmi adlı kitabı olacak.
Türk sinemasına büyük yol kat ettiren yönetmenlerin başında bana göre Muhsin Ertuğrul geliyor. Emekleme dönemindeki Türk sinemasına büyük bir ivme kazandırmış, tiyatro için verdiği emeği sinema için de eksik etmemiştir. Muhsin Ertuğrul üzerine detaylı bir araştırma yapmalıyım. Adını saydığım yönetmenlerden Metin ErksanYılmaz GüneyŞerif GörenErden Kıral ve Nuri Bilge Ceylan dışında Atıf YılmazÖmer Lütfi Akad,Halit RefiğErtem EğilmezMemduh Ün,  Yavuz TurgulAli ÖzgentürkÖmer Kavur,  Zeki DemirkubuzYeşim UstaoğluReha ErdemDerviş Zaim ve Çağan Irmak gibi yönetmenleri de anmadan olmaz.
Belirlediğim filmleri artarda izledikten sonra belki bir de Benim Türk Sinema’m gibi bir başlıkla daha öznel bir yazı da yazabilirim.

yirmi2eylül’14gecesi edirne

Tuna BAŞAR
tuna başar

Jeewani is a freelance web designer and developer with a passion for interaction design.

Website: Premium Blog Templates

  • Blogger Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Item Reviewed: GECE LXXIX Rating: 5 Reviewed By: Tuna BAŞAR