728x90 AdSpace

SON YAZILAR
27 Kasım 2014 Perşembe

Sinemada Demans ve Alzheimer


Demans , düşünce bozukluğudur. Halk arasında bunama da denir.Demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun ileri aşamalarında kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder. Artık hangi gün, hangi ay, hangi yıl olduğunu hatırlamaz, nerede olduğunu bilmez ve çevresindekileri, hattâ yakınlarını tanıyamaz olur.
Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir. Bu hastalığı ilk olarak Alois Alzheimer tanımlamıştır.
Erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.
Alzheimer'ın en belirgin bulguları yakın geçmiş olaylarını hatırlayamama şeklinde ortaya çıkar. Hasta biraz önce yediğini, bir gün önceki olayları hatırlayamaz. Aynı soruları tekrar tekrar sorabilir veya aynı olayı tekrar tekrar anlatabilir. Zamanla isimleri, yolları, tarihleri unutma veya karıştırma, sık sık eşyaları kaybetme, karar verme güçlüğü, isteksizlik ve ilgisizlik, duygu ve davranışlarda değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkar ve bunlar giderek daha fazla dikkat çekici hale gelir. Hastalık ilerledikçe dışarıda ve ileri evrelerde evin içinde bile yönünü kaybedebilir. Hastalığa sinirlilik, içe kapanıklık, sanrılar, hayal görmeler ve uyku problemleri eşlik eder.
Sinemada Demans ve Alzheimer
1) Away From Her (Sarah Polley, 2006)



2) Iris (Richard Eyre, 2001)
3) On Golden Pond (Mark Rydell, 1981)

4) The Notebook (Nick Cassavetes, 2004)

5) The Savages (Tamara Jenkins, 2007)
  • Blogger Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Item Reviewed: Sinemada Demans ve Alzheimer Rating: 5 Reviewed By: Unknown