728x90 AdSpace

SON YAZILAR
27 Kasım 2014 Perşembe

SİNEMADA SAVUNMA MEKANİZMALARI 1



Tanım
İnsanoğlunun yaşama uyum sağlaması yalnızca biyolojik açıdan değil psikolojik açıdan da düşünüldüğünde anlamlı bir bütün oluşturmaktadır. Psikolojik açıdan bu süreç ilkel alt-benlikten (id) ayrımlaşan ego (benlik) gelişmiş ve ego bazı savunma silahlarını geliştirmiştir. Tıpkı vücudumuzun sahip olduğu biyolojik savunma silahları gibi. İnsanda biyolojik dürtülerden başka bu dürtülere ikincil olarak bunlardan köken alan toplumsal veya bireysel gereksinimler ve dürtüler oluşur. Burada vurgulanması gereken nokta
biyolojinin, ruhun ve toplumun keskin sınırlarla ayrımı yapılamadığıdır.


Ego savunma mekanizmaları, egoya aşamadığı sorunlardan kurtulmaya ve anksiyete ile bireysel olarak baş etmeye yardım eder. Bu mekanizmalar normal davranışlardan daha fazla patolojiktir. Savunma mekanizmaları gerek kişinin ortama adaptasyonunda ve gerekse gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Kişilik gelişiminin en göze çarpan ve önemli gerçeklerinden biri, onun sürekli olarak değişimidir.

Bastırma (repression)
 
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır. Bir kişinin kendini tanımasının ve bilmesinin bastırmayı az kullanmakla olacağı ileri sürülebilir.

Sinemada “Bastırma” mekanizması

1)          Remains of the Day (Günlerden Kalanlar) (James Ivory, 1993)

2)          It Happened One Night (Bir Gecede Oldu) (Frank Capra, 1934)

3)          Gosford Park (Robert Altman, 2001)
 kaynak: Indick, W. (2011). Senaryo yazarları için psikoloji. İstanbul: Agora kitaplığı
  • Blogger Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Item Reviewed: SİNEMADA SAVUNMA MEKANİZMALARI 1 Rating: 5 Reviewed By: Unknown